Lilypie Fourth Birthday tickers

15 Mart 2014 Cumartesi

Ege'nin Yedinci Ay Beslenmesi

Ege'nin yedinci ayda beslenmesi çeşitlendi. Doktorumuzun kahvaltıya başlamamızı söylemesiyle birlikte, iki ana, bir ara öğünümüz ek gıdalardan oluşmaya başladı.

 
Ben bebek bakımında düzeni seviyorum. Bebeklerin de düzeni sevdiğini düşündüğüm için (ve pek çok araştırma, uzmanlar bunu söylediği için) Ege'nin öğünleri de son derece düzenli. Tabii bu, çok katı bir kural uyguluyoruz demek değil, yanlış anlaşılmasın. Özellikle de hafta sonları hele de dışarı çıkmışsak epey bir esneme durumu oluyor. Ama genel hatlarıyla bir düzenimiz var.
 
Ege sabahları 6.30 civarı uyanıyor. Ben 6'da uyanmış ve diğer işlerimi halletmiş olduğumdan hemen oğlumu emziriyorum. Genelde gün içinde aldığı gıdalar şöyle:
 
06.30   anne sütü (emziriyorum o yüzden miktarını bilmiyorum)
09.15   kahvaltı
09.45   anne sütü (biberon ile yaklaşık 100 ml)
12.30   sebze çorbası veya tarhana çorbası
14.00   anne sütü (biberon ile yaklaşık 100 ml)
16.30   meyve veya yoğurt
17.30   anne sütü (biberon ile yaklaşık 100 ml)
19.30   anne sütü (emziriyorum o yüzden miktarını bilmiyorum)
 
KAHVALTI:
Doktorumuz bebek ekmeği veya bebe bisküvisi, labne veya tuzsuz herhangi bir başka peynir, üzüm pekmezi (keçiboynuzu pekmezini bu aylar için özellikle tavsiye etmediğini, sadece üzüm pekmezi vermemizi söyledi, sebebini bilmiyorum) ve yumurta sarısını anne sütü veya mamayla ıslatarak bulamaç haline getirmemizi ve vermemizi söylemişti. Ben bebek ekmeği diye satılan hazır ekmeklerden almıyorum. Tuzsuz, şekersiz, İpek Hanım Çiftliğinden aldığım tam buğday unu ve zeytinyağı ile evde kendim yapıyorum. Bir de Özge'nin bloğunda gördüğüm tarifle, yine şekersiz ve tam buğday unu ile bebe bisküvisi yapıyorum. Tabii ki piyasadaki hazır bebe bisküvilerinden vermiyorum Ege'ye. Onlar hem katkılı hem de şekerli. Ondan ara sıra alsak bile biz yiyoruz :) Peynir olarak önce labne vermiştim ama o da hazır ve katkılı diye tuzsuz lor vermeye başladım. Fakat bu ay İpek Hanım Çiftliğinden keçi peyniri alıp tuzunu giderdikten sonra vermeye karar verdim. Yumurta işi kötü maalesef. Çünkü ilk 10 gün yumurta sarısını önce çeyrekten başlayıp yavaş yavaş artırarak bir tam yumurta sarısı olarak kahvaltısına katmıştım. İlk 10 gün hiçbir şey yoktu. Fakat sonra Ege'nin çenesinde başlayıp yanaklarına yayılan kızarıklık ve döküntüler oldu. Egzamalı olduğu için cildi daha hassas ve doktorumuz alerji olma ihtimalinin yüksek olduğunu zaten söylemişti. Sanırım dokundu o yüzden 10 günden sonra yumurtayı kestim. 1 hafta bekleyip döküntüler azalınca yine yarım yumurta sarısı verdim 1-2 gün sonra yine döküntüler arttı yine kestim. Yumurta sarısı için biraz daha bekleyeceğiz sanırım, bakalım doktor ne diyecek. Bu ay bu gıdaları bulamaç olarak verdim ama önümüzdeki ay böyle bulamaç vermemeyi düşünüyorum. Nasıl olsa alıştı yemeye, artık tatlarını ayrı olarak alsın, damak tadı gelişsin.
 
ÖĞLE YEMEĞİ:
Öğlen püre veya çorba yiyor. İ.H.Çiftliğinden Ege için aldığım mevsim sebzelerinden, bulgurdan ve zeytinyağından hazırladığımız koyu kıvamlı bir sebze çorbası yapıyoruz. Her gün farklı sebzelerden karıştırıyorum ki, sıkılmasın, hem de farklı gıdaları alabilsin. İçine et/kemik suyu veya blender'dan geçirilmiş yağsız dana kıyma karıştırıyoruz. Bazen de yine İ.H.Çiftliğinden aldığım tarhana çorbasından yapıyoruz. Onun içine de et suyu koyuyoruz. Bazen de besleyiciliği artsın diye içine havuç, patates veya başka bir sebzeyi karıştırabiliyoruz. 8.ayda çeşitliliği artırmak için mercimek ve yoğurt çorbalarını da menüye ilave edeceğim.
 
İKİNDİ:
Ek gıdaya yoğurttan sonra meyveyle devam etmiştik ve meyve ile başlayan bebekler genelde sebze yemiyorlar diye duyduğum halde Ege sebzelerini güzel yiyor diye seviniyordum. İlk başlarda meyveyi de çok severek yiyordu. Ama sonra ne olduysa, sebzelerini çok severek yemesine karşın meyvelerini ilk birkaç lokmadan sonra biraz isteksiz yiyor. Biz de içine 1 tatlı kaşığı bisküvi tozu (yaptığım bebek bisküvileri biraz sert olduğu için öyle kolayca ezilmiyor, o yüzden gıdalara daha rahat karıştırabilmek için piştikten sonra rondodan geçirdim öyle saklıyorum) ya da 1 tatlı kaşığı pekmez karıştırıyorum. Son günlerde bakıcımız yoğurtla karıştırıp vermeyi denemiş, öyle daha çok sevmiş. Yoğurdu sevdiği için sanırım, meyveli yoğurt gibi olunca hoşuna gitmiş.
 
Akşamları işten geldikten sonra emzirerek uyuttuğum için ayrıca muhallebi veya başka bir öğün verme gereği duymadım, anne sütü yetti. Doymuyor olsaydı mutlaka belli ederdi oğlum. Zira karnımdayken bile acıkınca arıza çıkarıyordu, doğunca da aynen devam :)
 
Sekizinci ayında alacağı gıda daha da çeşitlenecek. Damak tadı daha da gelişecek. Şimdi hala ek gıdaya alışma sürecinde bence. Çünkü çorbasını pütürlü veriyoruz mesela, hâlâ öğürüyor, tam olarak dilinde çevirmeyi öğrenemedi. Birkaç kez bu yüzden kustu hatta. Olsun, böyle böyle alışacak. Bakalım bu ay bizi hangi yeni gıdalar bekliyor :)

7 yorum:

  1. Bizde de aynı olay ( kızarıklık) yogurtta olmuştu ama şimdi nasıl olduysa geçti artık kızarma yaşamıyoruz ilk yediklerinde vücut tepki veriyor galiba. Resimde pırasada görünüyor onu nasıl eziyorsun ? mink minik mi doğruyorsun çorbasına?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet herşeyi minik minik doğrayıp pişiriyorum. Sonra da azcık blenderdan geçiriyorum ama yine de taneler kalıyor. Az pütürlü yani. Tamamen pürüzsüz püre gibi olmuyor.

      Sil
  2. adaş arin de ek gıdaya başladı bu ay itibariyle..şimdi 5 gün boyunca öğlenleri sebze çorbası içiyo sonra meyve gelecek sonra da yoğurt..

    neyse..şimdi bak ne sorcam.. ege 100 ml süt içiyo ya bunu ek gıdadan sonra mı içmeye başladı? yani arin bi seferde 150 ml içiyo hatta fazlasını istiyo ve ben yetişemiyorum artık! yara bere içinde kaldım ya resmen! ek gıda keser mi hızını?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi adaş şöyle ki, ben ek gıdaya başlamadan önce hep evde olduğum için emziriyordum, sağıp da vermiyordum. Dolayısıyla bir seferde ne kadar içtiğini bilmiyorum. (Biberonla mama verdiğim dönemde tek seferde 120-150 ml içtiği oluyordu hem o zaman daha küçüktü, şimdi kesin doymaz o kadarla). Ama ek gıdasını alıyor bi yarım saat kadar sonra falan da sütünü içiyor. Yani tam acıkmamışken içtiği için susuzluğunu gidermek için içiyor gibi geliyor bana. Bence Arin de ek gıdaya alışınca süt icmesi azalır.

      Sil
  3. Merhaba, bisküvi tarifini beğenip yapmanıza çok sevindim. Link verdiğiniz için de ayrıca teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin tarifleriniz çok güzel oluyor severek yapıyorum. Ege de hala bisküvilerini severek yiyor, ben teşekkür ederim :)

      Sil
    2. Ne güzel ne güzel, çok mutlu oldum :) Sevgiler...

      Sil