Biliyorsunuz hastalıkların temel nedenlerinden birisi de sağlıksız beslenme. Sağlık sadece beslenmeyle olacak bir şey değil elbette ama etkisi büyük. Bence biz elimizden geldiğince sağlıklı beslenmeliyiz, spor yapmalıyız (hareketli bir yaşam sürmeliyiz, hani şu hep bahsedilen "asansör yerine merdivenleri kullanalım" olayı), sigara alkol kullanmamalıyız, pozitif olmalı hayata pozitif bakmalı ve stresten uzak durmalıyız, sonra da işi çevresel faktörlere ve genetiğe bırakacağız mecburen.
Belki herşeye etkim olamaz ama en azından bebeğim küçücük ve bana muhtaçken ona elimden geldiğince en iyisini vermek istiyorum. Bu yüzden Ege'nin yediklerine dikkat etmeye çalışıyorum. O'na yedireceğim pek çok şeyi hazır almak yerine evde kendim yapmaya çalışıyorum. Dışardan aldıklarımın ise organik/ilaçsız olmasına gayret ediyorum. Şimdi "Amaaan o kadar takmaya ne gerek var, bizim zamanımızda organik mi vardı, herşeyi yerdik biz" diyenleriniz olabilir. Benim çevremde de bunu diyenler oluyor. Benim onlara cevabım da, "biz küçükken zaten herşey organikti" olacaktır. Hatırlar mısınız bilmem, biz küçükken annelerimiz pazar alışverişinden dönünce, daha kapıdayken bütün ev mis gibi domates kokardı. Şimdi genetiği değiştirilmiş oynanmış şeyler yiyoruz.
Neyse konuyu dağıtmayım. Ben Ege'nin yiyeceği sebze ve meyveleri İ.H.Çiftliği'nden alıyorum. Bir de oradan keçi peyniri alıyorum (tuzlu olduğu için suda bekletip veriyorum). Evde ise ekmeğini, bisküvisini, yoğurdunu, kefirini ve labne peynirini yapıyorum.
Ege'nin ekmeği bizimkinden farklı olarak tuz ve şeker içermiyor, tam buğday unundan yapıyorum. Bebek bisküvisinin tarifini nereden aldığımı daha önce vermiştim. Yoğurt zaten klasik, her anne yapıyor. Kefir, son aylarda hayatıma girdi. Yakın bir arkadaşım evlerine ziyarete gittiğimizde, bana maya ayırdığını, mutlaka kefir mayalamaya başlamam gerektiğini söyleyip nasıl yapacağımı da öğretince bana da sadece mayalamak ve içmek düştü! Gerçekten yoğurttan daha basit. Sütü ısıtmak, derecesini tutturmak belli bir zamandan sonra dolaba kaldırma falan gibi dertleri yok. Süt şişesinin içine mayayı boşaltıyorsunuz ve karanlık bir dolapta (oda ısısında) 24-48 saat bekletiyorsunuz. Kaç saat bekleteceğiniz tamamen size kalmış. 24 saatte de oluyor ama ne kadar uzun beklerse o kadar ekşi oluyor, sizin zevkinize kalmış bir şey. Mayalanınca plastik süzgeçte tahta kaşıkla karıştırarak süzüyorsunuz (kesinlikle metal değmemesi lazım, kefir işinin püf noktası bu. Kıvamı yoğun bir ayran gibi, tadı da öyle. Ben Ege'ye 2-3 haftadır veriyorum, severek içiyor. Hatta kaşıkla içmeyi istemiyor, bizim gibi bardaktan içmeyi seviyor. Gurme bebek sitesinde kefirin faydalarından bahsedilmiş, dileyenler için.
Labne peynir ise bebeklerin kolay yediği bir peynir olduğu için çoğu anne ve doktor tercih ediyor. İlk önce ben Pınar marka almıştım ama Ege'ye hazır bir şey verdiğim için de içim rahat etmemişti. Pakete giren her şeyin içinde raf ömrünü uzatan katkı maddeleri var sonuçta. Sonra gurmebebek sitesinde labne tarifi görünce hemen Ege'ye yapayım dedim :) Onun da yapımı son derece kolaymış, aynı yoğurt gibi. Ben yoğurtla labneyi aynı anda yoğurt makinesinde yaptım. Farkı fotoğrafta görülüyor, soldaki yoğurt, daha sulu, sağdaki labne ve biraz daha katı,hiç sulu değil.
Bu tip gıdaları evde yapabilmek varken ve fazla zaman almıyorken (ben 12 saat evden uzaktayım ve çok yoğun çalışıyorum buna rağmen kolay yapabiliyorum) bence bebeklerimize hazır gıda vermek gereksiz. Size de tavsiye ederim.
Pelin hanım blogunuzu begeni ile takip ediyorum, özellikle bu zamanda, açık süt ve doğallığa dönüşlün önem kazandığı günlerde, kartel firmalar yanlı açıklamalar ile açık süt, yoğurt ve kefiri kötülemek için bir çok araştırmalar yaptırıp bunları bazı blogger ve köşe yazarları ile servis ediyorlar. Sizin duruşunuzu çok takdir ediyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :) Umarım aynı şekilde devam edebilirim ve umarım Ege de sağlıklı beslenmeyi sever, o da aynen devam eder. Çocuğunu şekerlemeyle, pideyle hamburgerle besleyen annelerden olmak istemiyorum hiçbir zaman. Büyük konuşmak da istemiyorum ama Allah mecbur bırakmasın inşallah hiçbir zaman, dinimiz amin! :)
SilSuper tavsiyeler Pelin'cim! Ellerine saglik, Ege oglana da afiyet bal seker olsun. Labneyi okumus olur mu olmaz mi derken denememistim senden aldigim gazla dun aksam mayaladim. Suzme yogurtla kaymak arasi bir doku elde ettim sonucta:) Kefir icin bizim dr da bir yas sonrasi dedi, kemik kaynatma isine de kuzu kiymasi yedigi icin gerek yok dedi ama dr'dan da once bizim icimize sinen onemli bence bundan sonra.
YanıtlaSilOperizz
Cigdem-Uzum
Ben kefiri vermeye başladığımdan beri Ege'nin sindirim sistemi düzene girdi. Ege de seviyor, o yüzden biz memnunuz durumdan :) Bence de haklısın, artık yaşları geldi neredeyse, bundan sonrası bize kalacak. Öperim Üzüm'ümü :)
Silİtinanız, özeniniz ve sabrınız takdire şayan.
YanıtlaSilBen henüz anne değilim ama böyle anneler olduğunu gördükçe mutlu oluyorum:)
Anneler böyle itina göstererek büyütüyorlar ya, tek çekincem, büyüdüğü zaman çocukların bu yolu tercih etmemeleri, akıl çelen hazır ürünlere özenmeleri:(
Umarım öyle olmaz.
Allah hayırlı uzun ömür versin size de minik Ege'ye de;)
Çok çok teşekkürler. Ege'yi ömrü boyunca herşeyden koruyamayacağımı biliyorum ama en azından bu kadar küçük ve vücudu bu kadar savunmasızken elimden geleni yapmak istiyorum. En azından bunun boynumun borcu olduğunu düşünüyorum. Bu çocuğu hayata getirdiysem sorumlusu da benim, öyle değil mi? Doğurup kenara atmakla anne olunmuyor diye düşünüyorum. Çok teşekkürler güzel düşünceleriniz için.
SilMerhabalar, blogunuza bayildim. Ben de 7,5 aylik ogluma kendim yapmaya calisiyorum mumkun oldugunca herseyini. Ben size iki sey soracaktim, ilki kahvalti ogununu siz Ege'ye nasil veriyosunuz? Ben kahvaltiyi bir turlu sevdiremedim labne haric :) Digeri de kefiri gunde ne kadar veriyosunuz? Kimileri 1 yasindan once onermiyor kefiri ama ben tattirdim cok sevdi. Birde yogurt yedigi gun verilmiyor kefir degil mi?
YanıtlaSilCevaplar icin cook tesekkurler simdiden :) sevgiler :)
Merhaba Selin isimlerimiz benziyor :))
SilHemen ilk soruyla başlayım, Ege'ye kahvaltıyı genelde karıştırıp veriyorum hele de daha küçükken, şimdilerde bazen yumurtayı peyniri ayrı ayrı veriyorum ki ayrı tatlarını alsın diye. O zamanlar (1 yaşından önce) genelde katı yumurta sarısı, ufalanmış ekmeği, labne veya başka bir peynir, az da havanda dövülmüş ceviz (1 tam ceviz) koyup az anne sütü veya mama ile karıştırıp veriyordum. Şanslıyım ki Ege baştan beri kahvaltıyı sevdi. Haftasonları ise bu dediklerimi az tereyağı ile tavada pişirip (karışık omlet ya da menemen gibi) öyle verdim, değişiklik olsun diye.
Kefiri de günde 1 çay bardağı veriyorum. Bizim doktorumuz 6 aydan sonra verilebilir dedi yoğurt gibi bir ürün sonuçta, eğer yoğurda karşı alerjisi yoksa kefir verebilirsiniz çok faydalı bir ürün dedi. Ben hem yoğurdu hem kefiri veriyorum her gün, bir sorun olmuyor. Sadece ishal gibi olduğu günlerde kefir vermiyorum çünkü zaten bağırsakları çalıştıran bir gıda, ishali düzelince vermeye devam ediyorum.
Çok öpüyorum bebeğini ve seni. Sevgiler! :)
Evet :) oldum olasi sevmisimdir belki de bu yuzden Pelin'leri :) coook tesekkurler hizli cevaba, bu kadar cabuk beklemiyordum dogrusu :) bu arada tariflere de bayildim, hazine bulmus gibi sevindim desem yeridir :))
YanıtlaSilNe güzel :) Begenmene çok sevindim, afiyet olsun o zaman oğluşuna.
SilBu arada bir gelişme oldu onu da yazayım dedim. Dün Ege ishal oldu neden bilmiyorum, ama su gibi hiç böyle olmamıştı. Kefir vermeye devam ettim. Sonuç: ishal düzeldi. Demek ki bundan sonra ishal olduğunda da kefire devam ediciiiz :)
Sevgiler!