Lilypie Fourth Birthday tickers

29 Nisan 2014 Salı

Yedikleri, İçtikleri

Ege'ye yaptığım yemeklerin bir kısmının küçük küçük tariflerini vereyim istiyorum, belki yararlanan kişiler olur. Gerçi çok matah tarifler değil, sıradan işte, herkesin bileceği türden şeyler ama olsun.

 
Kuşkonmaz Kavurma
 
Ghee tereyağında (köpüklerinden arıtılmış, bebeklere ve damar hastalarına özel tereyağı) bir küçük soğan ve minik minik doğranmış bir diş sarımsak hafifçe çevrilir. Küçük küçük doğranmış kuşkonmazlar ilave edilir ve pişene kadar kavrulur (çok çabuk pişiyor). Daha sonra kavrulmuş kıyma ilave edilir. Lifli olduğu için çatalla ezilemiyor blender’dan geçirebilirsiniz. Kıyma olmadığı zamanlarda 1 yumurta sarısı karıştırılıp omlet gibi yapılabilir. 6 aydan büyük bebekler için uygun.

 

Pazılı Yeşil Mercimek
 
Mercimekler 1 gün önceden ıslatılır. Bir taşım kaynatılıp gazlı suyu dökülür. Daha sonra az tereyağında 1 küçük soğan pembeleştirilip mercimekler ve biraz su ilave edilir. Biraz piştikten sonra iyice yıkanıp küçük küçük doğranmış pazı ilave edilir. İyice piştikten sonra yoğurtla servis edebilirsiniz. İsteğe göre pişerken yarım avuç bulgur da koyulabilir, besleyici değeri artar. 8 aydan büyük bebekler için uygun.

 
Enginar Püresi
 
Çanak enginar, patates ve havuç küçük küçük doğranır, az yağda biraz pembeleştirilir. Daha sonra tam buğday ununu az suda karıştırıp tencereye ilave edilir. Pişince zeytinyağı eklenir. Çatalla ezilerek verilebilir. 6 aydan büyük bebekler için uygun.
 

Turuncu Çorba
 
Balkabağı, patates, havuç, kırmızı mercimek ve bulgur az suda pişirilir. Pişince az zeytinyağı ilave edilerek çatalla ezilir. (Suyunu çok koymazsanız çorba gibi değil püre gibi oluyor koyu kıvamlı. Bebeklerinizin boşuna su içip karnını şişirmemesi, daha çok gıda alması için doktorlar püre yedirmeyi öneriyor.) 6 aydan büyük bebekler için uygun.

 
Kıymalı Patates

Buharda haşlanmış patates ezilerek içine tereyağı, kıyma, süt (ben anne sütü koyuyorum ama formül mama da koyulabilir tabii) ve istenirse biraz da labne ilave edilerek iyice ezilir. Kumpir gibi oluyor. 6 aydan büyük bebekler için uygun.
 

Ekşili Köfte
 
Kısırlık bulgur (yoksa normal bulgurla da oluyor) sıcak su ile biraz ıslanır. Küçük bir soğan rendelenip hepsi çiğ kıymaya karıştırılır, iyice yoğrulur. Fındıktan büyük cevizden küçük toplar yapılarak bolca tam buğday unu serpilmiş tepside yuvarlanır. Bu sırada tencerede su kaynatılır. İçine küçük doğranmış havuç ve patates atılır. (Sebzeleri suya atınca bir süre su kaynaması duruyor) Su tekrar kaynayınca içine top köfteler atılır. Bir taraftan yarım kase yoğurdun içine 1 yumurta sarısı ve ¼ limon suyu iyice çırpılır. Yemek piştikten sonra suyundan 2-3 yemek kaşığı alıp yoğurtlu karışıma katılarak karıştırılır. Sonra ılımış bu karışım tencereye yavaş yavaş ilave edilir ve karıştırılır. 5 dakika daha pişirilip ocaktan alınır. İsteğe göre üzerine tereyağı veya zeytinyağı eklenebilir. Çatalla ezilerek verilebilir. 6 aydan büyük bebekler için uygun.

11 yorum:

  1. Not ettim ben bunları; teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Slm tarifleriniz cok guzel bizim doktor alerjik olabiliyor diye naranciye limon portakal 1 yasindan once yok dedi siz yazinca denesem mi acaba oldum sevgiler ceren

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Bizim doktorumuz da direk narenciye yedirmeyon dedi ama bu çorba içinde piştiği için bir şey olmaz diye düşündüm ben ve verdim. Her zaman 3 gün kuralına uydum yalnız. Çok şükür bir şey de olmadı:)

    YanıtlaSil
  4. Ayyy peliiin ellerine sağlık. Çok iyi oldu bu. Değişik birseyler denemek lazımdı. Çok sıkıldım aynı yemekleri yapmaktan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun Can oğlana. Bir de balık çorbası yaptım dün, onu ekleyim tariflere.

      Sil
  5. Pelin'cim,
    Hepsi sahane ellerine saglik. Uzum kiz da pazi ve karalahana dolmalarina bayiliyor. Etli yapiyoruz, hem doyurucu hem besleyici...
    Cigdem

    YanıtlaSil
  6. Ghee yağı süt konusunda doktora yapan gıda mühendisi ablama sordum, kendi oğluma yağı köpüklerinden arındırayım mı diye? hiç tavsiye etmedi. sadece yagı daha konsentre hale getirirsin ve protenlerinin bozulmasına sebep olursun dedi. o köpük sadece süt proteinin ısı ile birleşmesinden oraya çıkıyormuş. özetle; yağı ısıyla eritmek daha sağlıksız bir yağ ortaya çıkarıyormuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa bak bunu hiç bilmiyordum, çok teşekkürler bilgi için. Normal tuzsuz tereyağı kullanayım o zaman, en güzeli bu.

      Sil
  7. Bugün enginar deneyeceğim :)))

    YanıtlaSil