Lilypie Fourth Birthday tickers

25 Ocak 2014 Cumartesi

Biberon Sorununu Aştık Yaşasın! Yeni düzenimiz...

Ege'yi beslerken biberonla ilgili sorun yaşadığımızı önceki bir yazımda anlatmıştım. İlk 2,5 ayında mama takviyesi aldığı zamanlarda biberona balıklama atlayan çocuk, mamayı kesince bir ay içerisinde biberonu unutmuş ve vermeye çalıştığımızda şiddetle reddetmişti.
O zamanlar çok telaşlanmadım çünkü ben onun hep yanındaydım ve işe başlayıncaya kadar da hep yanında olacaktım. 7/24 neredeyse yapışık gibi yaşıyorduk zaten. Canı ne zaman isterse o zaman emziriyordum. Ama işe başlama vakti yaklaşınca beni aldı bir telaş. Ya biberonu yine reddederse, ya istemezse alışamazsa o zaman ne olacaktı? Ben yokken aç mı kalacaktı? Ya da ben yokken süt içmeyecek miydi?
 
Belki de benim elimden biberonu istemez, ortamda ben varken niye o doğal olmayan şeyi ağzına sokmaya çalıştığımı anlamaz ve huysuzluk eder diye bakıcımızın işe başlamasını bekledim. Bakıcımız başlayınca da denemelere başladık. Günde bir kez emzirmek yerine sütümü sağıp verdim, bakıcımız biberonla içirmeye çalıştı. İlk günler başarısızdık. 20-30 cc içiyor sonra ittiriyordu biberonu. Biz ısrarla vermeye devam ettik. Sonraki günler 40 cc'ye çıktı, sonra 60 cc derken 100-120 cc bitirmeye başladı, o sıralarda ben de işe başladım.
 
Şimdi yine çok severek biberon aldığını söyleyemem ama en azından aç kalmıyor. Karnını biberondan gelen anne sütüyle doyurmayı -çaresiz- öğrendi yavrum. Emdiğinden çok daha azını içiyor biberonla. Ek gıdalara da başladığımız için ve ben evdeyken sürekli emzirmeye devam ettiğim için çok sorun etmiyorum ama umarım kilo vermez. Çünkü bu aylarda zaten kilo alımı yavaşlar ya da dururmuş. Eskisinden daha az anne sütü içmesi ile umarım Ege'de geriye gitmeyiz. Şu an için %75 persentildeyiz. Bunun takibi için 7.ay kontrolünü bekleyeceğiz. Çişli-kakalı bezlerini her zamanki gibi takip ediyorum. Bir sorun yaşadığımızı düşünürsem tabii ki 7.ayın dolmasını beklemeden sağlık ocağına tarttırmaya götürürüm. Şimdilik bir sorun yok gibi.
 
Ek gıda demişken, Ege'ye ben işe başlayınca bir düzen oturttuk. Bu sırada oğlum da ek gıdaların tatlarına alışmış oldu. Çok katı kurallarımız yok, esnek düzende ilerliyoruz. Özellikle sabah uyandığı saat değişken olduğu için, gündüz uykuları ona göre düzenleniyor, dolayısıyla yemek saatleri de mecburen değişiyor. Şimdilik düzenimiz şu şekilde:
 
  • Sabah 4.00-4.30 civarı uyanıp emiyor. Bazen geri uyuyor, bazen uyumuyor. (İşe başlamam ve onu bakıcıya bırakmam ikimiz için de yeterince büyük bir travma zaten, o yüzden uyku eğitimini yine erteledim. Biraz duruma alışalım, o zaman başlayacağım 1 ay sonra filan) 
  • Ben işe gitmeden 6.30 civarı emziriyorum tekrar.
  • 8.30 civarı demir ilacını alıyor. 9.15 civarı biberondan 110 cc civarında süt içiyor.
  • 9.30-11.00 arası uyku
  • 11.00-12.00 arası kişisel bakım (Egzama kremleri, nemlendirici vs sürülüyor) ve oyun zamanı
  • 12.00 civarı sebze püresi ve yoğurt yiyor. (Güncel anne, sulu sebze çorbası yerine sebze püresi verin ki, bebeğinizin minik midesi boşuna suyla dolmasın diyor, ben de öyle yapıyorum. Sebze püresi epey katı kıvamlı olduğu için onu yoğurtla karıştırıyoruz, öyle çok severek yiyor. Şimdiye kadar havuç, patates ve kereviz yedi, pişirirken içine biraz zeytinyağı ve bulgur da katıyorum)
  • 12.30-13.45 arası oyun
  • 13.45-14.00 arası yine 110 cc civarı sütünü içiyor ve uykuya geçiyor
  • 14.00-15.30 arası uyku
  • 15.30 16.30 arası oyun
  • 16.30 meyve püresi saati (Şimdiye kadar elma, armut ve muz yedi, muzu tek vermiyoruz, elma ya da armutla karıştırarak veriyoruz. Muz tek başına damağına ya da yemek borusuna yapışabilir uyarısı yaptı doktorumuz o yüzden sulu bir meyveyle karıştırınca daha güzel yiyor)
  • 17.15'e kadar oyun oynuyor ve sonra yine 100 cc kadar süt içip uyuyor (akşamüstü şekerlemesi diyelim, 45 dakikalık)
  • 18.00'de uyanıyor yine oyun
  • 18.30'da işten dönmemle bana sarılıp memeye saldırıyor akşam yemeği öncesi sütü içiyor
  • 18.30-19.30 arası anneyle oyun :) (Doktorumuz hergün banyoyu yasakladığından beri bu saatlerimizi oyunla geçiriyoruz, sadece haftada bir kez pazar günleri banyo yapıyor)
  • 19.30'da emziriyorum ve uyuyor.
  • Bazen 22.30 civarı uyanıp emiyor. Sonra bir de 01.30 civarı uyanıp emiyor. Bazen de 22.30'u atlayıp direk 01.00 civarı uyanıp emiyor. Günü gününü tutmuyor henüz.
Bu düzende yaklaşık 2-2,5 çay bardağı kadar ek gıda almış oluyor ama hiç su vermiyorum. Acaba su da içirsem mi biraz, ne de olsa anne sütü yerine püre yiyor. Eskisi kadar su alıyor mudur acaba bünye?


Oğlum emmek istediği müddetçe emzirmek istiyorum ben. İçimden "en az 1 yaşına kadar" diye geçiyor ama 2 yaşına kadar da emmek istese hayır demem :) Emzirmek müthiş bir duygu. Bebekle anneyi birbirine inanılmaz bağlıyor. Emzirirken hissettiğim huzuru, başka hiçbir zaman hissedemem herhalde!
 
Ha bu arada, biberona alışmasıyla birlikte, emzik de almaya başladı bizim sıpa! Bazen aç olduğu için değil sadece canı emmek istediği için beni uyandırıp mum ediyordu arkadaş. Emzik niyetine kullanıyordu beni. Bir haftadır gece o şekilde uyandığında ağzına emziği verdim ve bingo! Emzikle tekrar uykuya dalmayı başardı! Üstelik uyuyunca emziği tükürüyor ve bir daha uyanmıyor! (İyice dalmadıysa meme ağzından çıkar çıkmaz uyanıyordu, emzikte de benzer sorun olsaydı vermeyecektim, ama baktım emzik düşünce uyanmıyor, o zaman gündüz uykularında da geçebiliriz dedim bakıcımıza. Her zaman değil ama uykuya geçmekte zorlandığı zamanlarda vermiş emziği, bizimki de kabul etmiş ve uyumuş! Emziğe bağlanmasını istemiyorum ama uykuya geçişi kolaylaştırmak için kullanacaksa neden olmasın? ;)

14 yorum:

  1. Pelin'cim merhaba,
    Anne sutu disinda herhangi bir sey yemeye basladiysa onceten kaynatip sogutarak su da vermeye baslamak gerekiyor diye biliyorum. Bizim Uzum kiz katilara baslayali birbucuk ay oluyor daha yeni yeni alisti gibi suyun tadina (ya da tatsizligina:). Bu arada masallah ne cok sut iciyormus minik adam; bu haliyle kilo vermez sakin dertlenme. Bizim kiz bu saydiklarinin yarisi kadarini ancak iciyordur ama o sebeple de kilosu %10 persentilde zaten. Onceleri cok kafaya takiyordum ama tum gelisim degerleri normalse onemli degil diyor doktorumuz, ben de kizimi ciroz diye sevmeye alistim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Çiğdem'cim
      Üzüm kızımız çıtı Pıtı kibar bir bayan olacak desene annesi gibi :) Ben tabii Ege'yi 2. 3. aylarına göre kiyasliyorum da ondan. O zamanlar tek seferde 180 cc icerdi. O yüzden şimdi 100 cc icmesi az geliyor. Yoksa kilosundan bi şikayetim yok, yanlış anlaşılmasın :) Bir de dediğin gibi, kaynatip su vereyim ben de. Tirstim şimdi çocuğu susuz birakmaktan.

      Sil
    2. Yazacaktim unutmusum; corbaya mevsim sebzelerinin hemen hepsini denedim ben. Tabii basta teker teker ekleyerek yavruya iyi gelmeyen bir sey olup olmadigini gozlemleyerek. Bizim kiz corbayi sevdi gibi ama yogurda cok zor alisti, hala da cani istemezse yogurdu hic yemeyebiliyor. Duyup okuduklarimin yalancisiyim; mumkun oldugunca yiyecekleri karistirmadan verin ki farkli tadlara alissinlar deniyor. Bana da mantikli geldi cok mecbur kalmadikca yiyecekleri teker teker ksristirmadan vermeye calisiyorum.
      Sevgiler,
      Cigdem

      Sil
    3. Ben de aynı şeyi okudum onemsedigim sitelerde. Ama her zaman tek tek veremiyorum. Bir de bizimki pureyi tek yemekten hoşlanmadi gibi o yüzden yoğurtla karıştırıp veriyoruz mecburen. Yoğurdu tek yemeyi daha çok seviyor ama.

      Sil
  2. Öğlen eve gelip emzirme şansın varsa çok iyi. O zaman gerek olmaz ama yine de ara sıra ufak denemeler yapmanız fena fikir olmayabilir. Ne olur ne olmaz diye.

    YanıtlaSil
  3. merhaba, ben de ikiz kzılarımın ek gıdaları ile hayli zaman harcıyorum buaralar. çok şükür ki benimkiler herşeyi yiyor. anne sütünü ilaç kullanmak zorunda kalmam nedeniyle sekizinci ayda bıraktılar malesef. bu durum sebebiyle seviniyorum en azından ek gıdalardan reddettikleri olmadı. benim doktorum sizin yediğimiz herşeyden ağızlarına sürün alerji riksi azalır demişti, öneririm. bizim yediğimiz karnıbahar, kerevis, pırasa, ıspanak vs bilimum kış yemeğinden tattılar.
    kızlarıma yaptığım tüm yemeklerin sebzesi, bakliyatı vs hep İpakhanım Çiftliği'nden getirtiyorum. 100% Organik. Sabah kahvaltısı olarak 4-5 bebe bisküvisi içine keçi peyniri, saf tereyağ, keçiboynuzu pekmezi,üzüm pekmezi, tahin, kaymak, dövülmüş ceviz, ezilmiş zeytin, yumurta sarısı katarak bulamaç yapıyorum. pekmez, tahin, kaymak, peynir, ceviz vs hepsi ipekhanım çiftliğinden. migros'tan iki kere çekilmiş kuzu kıyması ve organik tavuk alıyorum, bunlarla çorbalar yapıyorum. içlerine tatlı papates, yer elması, havuç, bal kabağı, bulgur, pirinç, kırmızı mercimek, tam buğday unu, ev şehriyesi katıyorum her defasında değişik kompoisyonda sadece ikisi ya da üçü olacak şekilde. tarhanayı babannemiz özel yaptı muhakkak, hele şimdi kışın üç günde bir veriyorum. meyve olarak yine organik; şeftali, elma, armut, avokado, muz yediler. her gün farklı birini veriyorum. migrostan flotty baby organik yumurta alıyorum, Mlife organik günlük şişe süt alıp evde kendim mayalıyorum. Mayayı bile İpekhanım çiftliğinden getirttim. Bursa'da hep gittiğimiz yılların balıkçısı var, oradan balıkçorbası alıp içirmeye başladım çok yeni. yakında somon balığı alıp haşlama yaparak vereceğim. kendim değişik karışımlar yapmayı seviyorum; mesela avokado, armut, dövülmüş ceviz ve tahin karıştırıyorum bazen. bazen haşlanmış bal kabaşı, elma, pekmek, 3 adet bebe bisküvisi karıştırıyorum. gıdaların tek tek tadını almaları için de zaman zaman sade veriyorum azcık. su kaynatıp soğutup veriyorum, bu sudan yapılmış devam sütü de içiyorlar hala. gece uykuları kesintisiz olsun diye geceleri kaşık maması da yapıyorum; bunu da aptamilin tam tahıllı olanlarının çeşitlerinden. bir tek bu ürün içime sinmiyor doğal değil diye ama mecbur kalıyorum. böyle böyle büyüyorla rişte, biz de iki gün önce sekiz ayı devirdik :)
    sevgiler
    duble anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi çok süpersin! Ben de Ege'nin yiyeceklerini aynı yerden alıyorum :) henüz senin kadar detaya girmedim ben. Yavaş yavaş ilerliyoruz. ama yazdıkların güzel bir klavuz oldu, teşekkür ederim :)

      Sil
  4. Maşallah dubleanne ne güzel şeyler hazırlıyorsun. Bizde 6. Ayımızı doldurduk ben de ek gıdaya başladım ama böyle teferruatlı değil henüz çalışmadığım için %90 anne sütü veriyorum biraz yoğurt biraz meyve veriyorum gün içinde son Bi kaç gündür de yatmadan önce pirinç unu maması veriyorum 80 cc kadar yiyor onu da ama illa da meme... O mamanın üstüne meme emmeden uyumuyor. Acaba az mı veriyorum? Ek gıdayı arttırmalı mıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence doymadığı için değil, emmek istediği için emiyordur :) Ek gıdayı artırmak yerine daha çok emzir. Çünkü ek gıdaya geçince süt azalabiliyor, benim biraz öyle oldu bu sıralar. Artırmaya çalışıyorum yeniden.
      Bir de pirinç unu maması demişsin, hazır mama mı alıyorsun? Öyle ise de, kendin hazırlıyorsan da, pirinç unu vermek yerine yulaf unu tavsiye ediyorlar. Yulaf unu ve sudan muhallebi hazırlayıp verebilirsin, tarifi guncelanne'de var. Pirinç "gereksiz boş kalori" olduğundan kof kilo yapıyormuş sadece, minik bebilere yararı yokmuş. Tabii doktorun önerdiyse sen bilirsin, ben okuduklarımın yalancısıyım :)

      Sil
  5. anaaaam ne programlısınız siz adaş ya..bana şimdi arin'in programını çıkar de vallahi beceremem..adam sürekli emiyo sürekli oyun istiyo ve sürekli uyumuyo gündüzleri! neyse en azından biberonu reddetmedi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim program da ben (ve dolayısıyla bakıcı) işe başladığım için bu kadar düzenli oldu. Gerçi ben programlı yaşamayı seviyorum Ege ile, çünkü düzenli olunca çocuk daha huzurlu oluyor, daha iyi uyuyor ve emiyor, onu farkettim. Haftasonları düzenimiz bozuluyor tabii, bu sadece hafta içi düzeni. Ama işte düzen bozulunca da bizimki huysuzlanıyor. O yüzden mümkün olduğunca uyku saatlerine dikkat etmeye çalışıyorum.

      Sil
  6. Gamze Hanım, bence verebildiğiniz kadar anne sütü verin siz daha. Benimkiler ikizdi ve beni emmediler. Sütüm iki bebeğe yetecek kadar olmadığından ve hep sağarak biberonla verdiğimden ek olarak aptamil de verdim doğumlarından itibaren. Beş ay bitince doktor ek gıdaya geçebilirsin der demez de aptamil oranını azaltmak için mümkün olduğunca çeşitli ve organik beslemeye gayret etmek durumda kaldım. Sütüm sekinci ayda kesildi. Bu nedenle bu kadar ek besine uğraşmaktayım. Tek bebek olsa ve emse emin olun iki yaşa kadar emzirirdim. Nasılsa yemek yiyecek elbet ilerde.
    Selamlar sevgiler
    dubleanne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu kadar özen gösterip titizlendikçe (Çiftlikten gıda getirtiyorum filan diye) eşim abartıyorsun n'olcakki diyor ama bence olması gereken bu. Senin yaptıklarını okuyunca "oh yalnız değilim" dedim :) Bebeklerimizin sağlıklı büyümelerinden sorumluyuz sonuçta, öyle değil mi? :)

      Sil
  7. Ben ilk haftalarımızda "biberon verme alışır meme istemez" dedikleri için kaşıkla mama veriyordum ama kaşıkla içerken (henüz bilmediği için) meme emer gibi alıyor ağzına ve dolayısıyla çok hava yutuyordu. Sonra gelsin gaz sancıları. O yüzden ben biberon vermiştim. Doruk'ta sorun olmuyorsa kaşıkla da içebilir. Sonuçta nasıl içtiği değil ne içtiği önemli :) Bir de kontrollü bir şekilde bardaktan içirilebileceğini öğrenmiştim birkaç yerden ama denemedim. Biberon almasaydı onu deneyecektim artık. Biberon almıyorsa sen de deneyebilirsin. Belki o zaman hava yutma şansı azalır.

    YanıtlaSil