Ege ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmedi doğrusu. İlk 2,5 ay beslenmesine formül mama ile takviye yapmak durumunda kaldık. Sonra benim sütüm arttı ve formül mamayı bıraktık. 5,5 aylık olduğunda, doktorumuzun da önerisi ile ek gıdalara başladık.
İnternetten pek çok site buldum ve araştırıp okudum. Gurme bebek ve Güncelanne'nin konuyla ilgili yazılarını okudum. Doktorumuzun söyledikleriyle harmanlayıp kendimize göre bir program oluşturdum. Buna göre başlangıç gıdamız yoğurt olacaktı.
Güncelanne, ek gıdaya yoğurttan sonra sebze ile başlayın diyordu, meyve ile başlayınca (meyve şekerli olduğu için) sebze sanırım daha tatsız geliyor bebeklere, sonradan sebze yemek istemiyorlarmış. Ben kışın hangi sebzeleri verebileceğimi düşündüm, patates, havuç, balkabağı.... bunlar da zaten şekerli sebzeler, pişince tatlı oluyorlar. Karnıbahar ve brokoli ilk etapta gaz sorunu yapabileceği için vermek istemediğim sebzelerdi. Ben de Ege'nin yiyeceklere olan ilgisini de göz önüne alarak sebzeden önce meyve vermeye karar verdim.
Ege, biz bir şey yerken veya içerken çok ilgili, elimizdeki şey her neyse balıklama atlıyor. Hemen ağzını açıyor, eliyle tutup ağzına götürmek istiyor. Yemek istediğinden veya o şeyin yenecek bir şey olduğunu farkettiğinden değil, her eline geçeni ağzına götürmek istediğinden. Ama olsun, yine de yediklerimize ilgi göstermesi benim açımdan iyi bir şeydi. Bu yüzden ilk denememiz yere serdiğim büyük bir örtünün üstünde, yoğurt kasesiyle Ege'yi başbaşa bırakarak oldu. Elini kaseye daldırdı, önce ne yapacağını bilemedi, ben elini ağzına doğru yönlendirdim ve bingo! Elini yalaya yalaya ilk ek gıdasıyla tanışmış oldu. Bizim için güzel bir başlangıçtı.
Daha sonra elma püresi verdim. Severek yedi. Sonra armut verdim, onu daha çok sevdi (daha tatlıydı). Doktorumuz muzu tek başına verme, boğazına, yemek borusuna yapışabilir dedi. O yüzden elma veya armutla karıştırarak muz verdim. Bayıla bayıla yedi.
Sıra sebzelere gelmişti. Ama ben sorun yaşayacağımızı düşünmüyordum. Havuç püresiyle başladık. Evet püre ile başladık, çorba değil (Bkz.Güncelanne önerileri). Daha sonra patates ve balkabağı geldi. Sonra bunları karıştırarak verdim. 3 gün bekleme kuralına uyarak hemen hemen her üç günde bir yeni bir sebze ekleyerek değişik kombinasyonlarda püre yapıyoruz. Şimdiye kadar havuç, patates, balkabağı, brokoli, yer elması, brüksel lahanası ve sarımsak ile yaptık kombinasyonları. Sebze yemeyi reddetmedi Ege, ama bayılarak yediğini de söyleyemem. Ama pürenin katı kıvamını yumuşatmak için yoğurtla karıştırıyoruz, böylece aynı öğünde hem yoğurt yemiş oluyor, hem de sebzeyi daha kolay yutuyor. Pürenin içine bir tatlı kaşığı bulgur da koyuyoruz haşlarken, bir de bir tatlı kaşığı zeytinyağı. Besin değerini biraz arttırmış oluyoruz.
Haftaya tarhana çorbası vereceğim. Ayrıca sebzelerini et suyuyla pişirerek çorba yapacağım ama koyu kıvamlı bir çorba olacak. Yoğurdu da ayrıca vermek istiyorum. Hem sebzelerin tadını daha iyi alsın, alışsın diye. Hem de yoğurdu sade yemeyi çok seviyor Ege, severek yesin diye. Bazen meyve püresiyle de karıştırabiliriz, meyveli yoğurt olur :)
Böyle böyle alışıyor işte. Zaten amaç ilk ayda bu besinlerle yaşamını idame ettirmesi, doyması, kilo alması değil, anne sütünden farklı gıdalara alışması. Ana gıdası yine süt, bunlar 'alıştırmalık', altı ay veya bir yıl sonra bunlar ana gıdası olacak, süt ise 'atıştırmalık' :)
Haftaya 7.ayı doluyor Ege'nin. Bakalım bizi yedinci ayda ne gibi gelişmeler bekliyor olacak? Şimdiden heyecanlıyız :)
merhaba,
YanıtlaSilbenim önerim yoğurdu ayrı öğün olarak vermeniz. İçindeki kalsiyum demir emilimini engelliyor. Pürenin gıda verimini azaltmasın. ben öyle yapıyorum. kombinasyon yaparken neyi neyle yaptığınız önemli.
Bir de zeytinyağını çorba pişerken değil de tabağa koyup yedirmeden evvel üzerine azcık dökmeniz. Soğuk sızma organik olsun bu zeytinyağı.
ben de yakında uzun bir beslenme yazısı yazacağım. orada daha detaylı paylaşacağım önerilerimi.
selamlar ve sevgiler
duble anne
Öneriler çok mantıklı evet dikkate alacağım Cok tesekkurler
Sil