Lilypie Fourth Birthday tickers

1 Kasım 2014 Cumartesi

Ege'nin Çorbaları

Ege son haftalarda katı gıdaları yemekte zorlanıyor. Daha doğrusu yemek istemiyor. Katı gıda olunca lokmayı ağzına alsa bile ağzında dakikalarca bekletiyor. Yaklaşık 1-1,5 ay önce hasta olmuştu, bu huy o hastalık zamanından kaldı. Bu yüzden son zamanlarda, daha kolay yemesi ve ağzında tutup bekletmemesi için blender'ı daha sık kullanır oldum. Bu da yemekleri çorba kıvamına getiriyor bazen.



Bazen de özellikle çorba yapıyorum ama koyu kıvamlı. Yine de yemekte çorba olunca, daha severek yiyor bizimki. Birkaç çorba tarifi paylaşayım dedim, belki bazı annelere yardımım dokunur.


KATIK ÇORBASI (Yoğurt Çorbası)

Bizim memlekette süzme yoğurda katık denir. Katık çorbasını ben çok severim, şimdi Ege de çok seviyor. Üstelik yapması da çok pratik. Aşağıda vereceğim tüm malzemeyi tencerede iyice karıştırıyorsunuz. Üzerine su ekleyip ocağa. Pişince de bebelerin midelerineee!

200 gr kadar süzme yoğurt (2 koca tahta kaşık dolusu diyebilirim, tepeleme)
1 yumurta
1 domates rendesi (mevsimi ise)
1 tepeleme çorba kaşığı dolusu tam buğday unu
Yarım avuç pirinç
Az tuz
Hepsini tencerede iyice karıştırıp üzerine göz kararı su ekliyorsunuz. Harlı ateşte sürekli karıştırarak pişiriyorsunuz. Kaynamaya başlayınca altını kısıp karıştırmayı bırakabilirsiniz. Pirinçler pişince ocağı kapatabilirsiniz. Kapatmadan hemen önce varsa taze naneyi incecik kıyıp katabilirsiniz. Yoksa kuru nane de olur. Ocağı kapatınca da tereyağı veya zeytinyağını ekleyebilirsiniz. 6 aydan büyük bebekler için uygun.


SÜTLÜ PATATES ÇORBASI

Ege'nin karbonhidrat almadığı günlerde bu çorbayı yapıyorum, severek içiyor, hem de güzel bir karbonhidrat ve enerji kaynağı oluyor.

2 orta boy patates
1 su bardağı süt
1 su bardağı et suyu
1 çorba kaşığı tam buğday unu
Yarım avuç pirinç veya bulgur
Maydanoz
Tereyağ
Unu, tereyağında kokusu çıkana kadar kavurup az süt ekliyoruz ve rendelenmiş patatesleri ekleyip biraz çeviriyoruz. Daha sonra kalan sütü ve et suyunu ekleyip, pirinçleri katıp karıştırarak pişiriyoruz. Kıvamına bakıp gerekirse göz kararı normal su ekleyebilirsiniz. Bir tutam maydanozu iyice kıyıp, tencerenin altını kapattıktan sonra ilave ediyoruz. 6 aydan büyük bebekler için uygun.


YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI

Yarım su bardağı yeşil mercimeği, yarım su bardağı arpa şehriye ile pişiriyoruz. Suyu azalırsa, su ilavesi yapabilirsiniz. Dilerseniz içine biraz kıyma da katabilirsiniz ama şart değil çünkü mercimek zaten protein kaynağı. Daha sonra blenderdan geçirip bebeklerimize verebiliriz. 8 aydan büyük bebekler için uygun.


1 yorum:

  1. arin de oynamaya başladı yemeklerle..parmağıyla ağzından çıkarıyo bakıyo inceliyo sonra tekrar ağzına atıyo..sonra tekrar tekrar ve tekrar! ama sıvılarda sorun yok..dönemsel sanırım..

    YanıtlaSil