Lilypie Fourth Birthday tickers

13 Eylül 2014 Cumartesi

Yedikleri İçtikleri

Yeni bir tarifler yazısı yayınlamanın zamanı geldi de geçti bile. Ege'nin yedikleri 1 yaşını geçtiği için çok hafif tuzlu olabiliyor, o yüzden bazen ona özel yemek pişiyor bazen de bizimle aynı yemekleri yiyebiliyor. Son aylarda denediğim ve Ege'nin severek yediği tariflerden bazıları aşağıda. Bu tariflere tuz katarak 1 yaş üstü, tuz katmadan 1 yaş altı bebeklere yedirebilirsiniz. Tabii 1 yaşını geçen bebeğinize her yemeğinde illa da tuz vermek zorunda değilsiniz. Ben bazı yemeklerine katıyorum bazılarına katmıyorum. Ege de tuzsuz yemeye alıştığı için onları daha rahat yiyor açıkçası.

 
Bezelye Çorbası
 
1 küçük soğanı az tereyağında kavurup 1 tepeleme tatlı kaşığı tam buğday unu ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Sonra 1 çay bardağı sütü azar azar ilave edip karıştırıyoruz. Daha sonra 1 çay bardağı et/kemik suyu, 1 su bardağı da su koyup kaynatıyoruz. İçine 1 çay bardağı taze bezelye katıyoruz (lütfen bebeklerimize hazır konserve bezelye yedirmeyelim, en azından kendiniz evde yaptığınız konserveden veya buzluğa şoklayıp attığınız bezelyeden kullanabilirsiniz). İyice pişiriyoruz. Eğer suyu azalırsa azar azar ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra blender'dan geçirip içine ekmek ufalayıp verebilirsiniz.
 
Bu yöntemle ben karnabahar çorbası ve brokoli çorbası da yapıyorum nefis oluyor. Sebzeleri çok küçük doğrayıp atıyorum, böylece blender yapmama gerek kalmıyor. Bebeğiniz o şekilde yiyebiliyorsa siz de minik minik doğrayarak pişirin, ya da blender'da çok pürüzsüz hale getirmeden bırakın ki, pütürlü yemeye alışsın miniğiniz.
 
 
Kıymalı Bamya
 
1 küçük soğanı az tereyağında kavurup, rendelenmiş 1 küçük domates ilave ediyoruz. Biraz daha kavurup 1 tepeleme çorba kaşığı kavrulmuş kıyma ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Domatesler pişince üzerine 2 su bardağı su koyup kaynatıyoruz. Su kaynayınca içine 1 veya 2 çorba kaşığı kadar koruk suyu (ya da limon suyu da olur, ama bamyaya koruk suyu çok yakışıyor, pazarda bulursanız kaçırmayın) ilave ediyoruz. Daha sonra göz kararı bamyayı kaynayan suya atıyoruz ve pişiriyoruz. Daha sonra çatalla ezerek bebeğimize afiyetle yediriyoruz.
 
Tabii bu yemeğin içinde çokça asitli gıda olduğundan (domates, koruk, limon) 6-12 aylık bebeklere sakıncalı olabilir, özellikle pişik ve alerji yapma konusunda. Bu yüzden bu yemeği 1 yaş üstü bebeklere öneriyorum.


Kıymalı Semizotu

Semizotunu güzelce ayıklayıp yıkayıp sirkeli suda bekletiyoruz. Sonra iri iri doğruyoruz (zaten pişince küçülüyor). 1 küçük soğanı tereyağında pembeleştirip 1 diş sarımsak ekliyoruz. Daha sonra 1 tepeleme çorba kaşığı kıyma ekliyoruz (çiğden ekliyorsanız iyice kavurun, pişmiş kıyma eklediyseniz hafif çevirmeniz yeterlidir). Üzerine doğranmış semizotunu, çeyrek çay bardağı ince bulguru ve 1 su bardağı suyu ekleyip kapağını kapatıyoruz. Pişince yoğurt veya cacıkla servis edebilirsiniz. Semizotu son derece kalsiyum ihtiva eden bir sebze, o yüzden ben Ege'ye sık sık yedirmeye çalışıyorum. Hatta balkonumda semizotu yetiştirmeye başladım :)


Mücver

Mücveri kendimiz için hep yaparım ama Ege'nin seveceği hiç aklıma gelmemiş nedense. İlk defa tatilde babası eline tutuşturunca bir mücveri evire çevire kemirmiş ve bitirmiş. Bundan sonra oğluma bol bol mücveeer!
1 küçük kabağı, 1 küçük soğanı ve çok az peyniri rendeliyoruz, 1 yumurtayı başka bir kapta çırpıp yarısını karışıma ekliyoruz, üzerine de kıvama göre 1-2 çorba kaşığı tam buğday unu ekliyoruz. İyice karıştırıp kaşık yardımıyla bebeğinizin kolay tutabileceği şekilde (ince uzun köfte gibi mesela) yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz ve 180 derecede üstü pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Bunu pırasayla ve havuçla da yapabiliriz. Mücver büyüklerin ağız tadıyla kızartma olunca hoşumuza gidiyor ama bebeklere kızartma zararlı, o yüzden aslında kendimiz için de daha sağlıklı bir alternatif olan fırında mücveri tercih etmeliyiz.

2 yorum:

  1. güzel tarifler deneyeceğim :) ben kızlara daha bamya vermedim. taze bezelye, kabağın her türlüsünü ve de az bir semizotu verdim ama. bamya kendim severim de blender'dan geçince salyalanacağını duymuştum, uzun süre blender yaptığım için hiç denemedim. şimdi de geçti zamanı. ben bir de haşlama pişirme yönetminde takılı kaldım. fırında pişirmeyi denmeliyim :) afiyet olsun Egeciğe :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bamya bulursan pazarda, kaçırmadan dene derim. Ben buzluğa bile attım. Ege bayılarak yiyor. Blender'a da hiç gerek yok, çünkü zaten çok yumuşak bir sebze olduğu için çatalla bir-iki kez ezmek yeterli oluyor. O zaman fazla salyalanmıyor da.
      Semizotunun yemeğini ben hiç sevmem, çiğ şekilde yoğurtlu salatasını severim. Ama Ege'ye o şekilde verdiğimde yoğurdun içinde (çok minik de olsa) ot parçaları olması hoşuna gitmedi. Yüzünü buruşturdu, diliyle ittirdi. O yüzden ben de yemeğini denedim. Gayet de başarılı bir yemek. Ayrıca semizotu omega 3 içeriyormuş bunu da yeni öğrendim. Çok faydalı yani, kızlara mutlaka yap. Afiyet olsun miniklere :) Sevgiler!

      Sil