Lilypie Fourth Birthday tickers

14 Nisan 2014 Pazartesi

Ege'nin 8.Ay Beslenmesi

Her ay yeni gıdalar ekleniyor listemize. Bu ayın başında doktora kontrole gittiğimizde balık hariç yediğimiz her şeyden tuzsuz ve şekersiz olmak kaydıyla verebileceğimizi söylemişti.  Ben de sebze katkılı kırmızı mercimek çorbası, yeşil mercimek yemeği, ekşili köfte gibi yemekler yapıp tattırdım oğluşa. Genel itibariyle hepsini sevdi. Kıymalı sebze çorbalarımıza aynen devam. Yeni sebzeler de ekliyoruz tabii. Mesela geçenlerde İ.H.Çiftliği'nden aldığım çıtır çıtır tazecik bezelyelerden havuçlu kıymalı yemek yaptım, çatalla ezdim verdim. Ama hiç hoşlanmadı. İlk defa bu derece hoşlanmadığı bir yemek oldu Ege'nin. Genelde ilk lokmalarda az yüzünü buruştursa da, az yese de yerdi. Bu sefer resmen açlıktan yedi gibi geldi bana. Mızırdana mızırdana yedi. Gerçi çocuğa haksızlık etmeyim, belki sorunu bezelyenin tadı değildir. Bana biraz bezelyenin kabuklarını sevmedi, öğürmesine sebep oldu gibi geldi. Ama tek tek minicik bezelyelerin de kabuklarını çıkarmakla uğraşacak değilim. Böyle yesin. Alışır nasıl olsa büyüdükçe :) Alışmaz sevmezse de canı sağolsun, bezelyeyi de yemeyiverir, dert değil.
 
Evde kendimize kefir mayalıyorum, tadı ayran gibi oluyor aynı. 9.ay kontrolüne gittiğimizde Ege'ye verebilir miyim diye soracağım. Doktorumuzdan onay gelirse azar azar vermek istiyorum, çünkü bağışıklığını artırmak için şimdiden alıştırmak istiyorum. Tabii sever de içerse.
 
Kahvaltısına ceviz karıştırmaya başladık bu ay. Önce rondodan geçirip toz haline getirerek vermiştim. Ama sonra havanda ezip vermeye başladım. Böyle daha iyi oluyor çünkü kendi yağı çıkıyor ve bu yağ çok faydalıymış (omega 3 falan filan).
 
Sonraki yazımda birkaç ufak tarif de yazacağım. Gerçi çok güzel çocuk yemekleri kitapları ve internet siteleri var. Benimki sadece Ege'nin yediği bazı yemeklere örnek şeklinde.
 
Az az kayısı vermeye başladım. Ek gıdalara başlayınca kabız değilse de zorlanmaya başladı Ege. O yüzden ara ara bir veya iki kuru kayısıyı biraz suda kaynatıp yumuşatıp ezerek elma püresiyle karıştırarak veriyorum, bağırsaklarına iyi geliyor.
 
Tavuk hiç vermedim. Şimdilik vermeyi de düşünmüyorum. Gerçekten organik olduğuna inandığım tavuk bulana kadar antibiyotikle beslenen o ne idüğü belirsiz şeyi yedirmeyeceğim. Ne zamana kadar koruyabilirim oğlumu bilmiyorum ama en azından koruyabildiğim yere korumak istiyorum.
 
Durumumuz şimdilik böyle. Yeni ay yeni gıdalar demek. Dokuzuncu ayda neler ilave olacak merakla bekliyorum :)

6 yorum:

  1. ben de kefiri bu ay kontrolünde sorcam adaş..6. aydan itibaren verilebiliyomuş diye duydum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de duydum onu ama yine de sormak istedim. Ne de olsa Ege egzamalı bir bebek, alerjiye yatkın olma ihtimali var. Gerçi kefir alerjiye de iyi geliyormuş diyorlar ama...

      Sil
  2. Aaa balık niye yok? Türkiye'deki sistemle buradaki çok farklı yahu, bazen ikilemde kalıyorum. Ben ek gıdaya geçtikten 1 ay sonra yani 7. ayda verdim balığı. Organik somon, hazır mama olarak başladım ve 6. ay mama grubundaydı. Doktor da evet haftada 2 kez balığı kesinlikle vern, çok yararlı dedi yahu.. İşe bak.. Şimdi kendisi koca koca parçalara böldüğüm balığını tabağından alarak yiyor. Bu balık işini merak ettim. Türkiye'de mesela yoğurt veriyorlar hatta pekmez veriyorlar burda kesinlikle yasak pekmez, direkt obezite ve şeker hastalığıyla ilişkisi olduğunu söylüyorlar. Valla hangi sisteme inanırsan, iki kültür olunca zor. Ama özetle, çok sevindim aferin Ege bızdığına, bol bol yesin büyüsün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ceren. Valla Ege'nin bünyesinin alerjik olma ihtimali epey yüksek diye böyle söylemiş olabilir doktorumuz ama yine de Türkiye'de genel olarak ben de balığa hemen 6.ayda başlatmıyor doktorlar diye duyuyorum. Şimdi 9.ay menümüze koydu mesela. Deniz balıkları veya dil balığı yiyebilir, kesinlikle çiftlik balığı yemesin dedi, o kadar.
      Pekmezi de 2 tatlı kaşığı kadar veriyorum, bazı günler 1 hatta. Ama onu da pek severek yemiyor, tatlı tatlara alışkın değil ya, ondan herhalde. Ben de ısrar etmiyorum, işime geliyor tatlıya alışmaması.

      Sil
  3. MerhAba elinizde ki kefir mayasini benimle de paylasabilirmisiniz benim oglumunda yuzunde egzama var dr nemlendiricili krem verdi onu kullaniyoruz ve iyi geldi sevgiler ceren

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ceren! İki Ceren olmuş yorum yazan, ne güzel :)
      Kefir, mayaladıkça çoğalan bir şey. Elimdeki maya gittikçe çoğalıyor, dilersen tabii ki paylaşırım. "İletişim için" kutusuna kefir istediğini hatırlatan bir mesaj atarsan sana özel mailinden dönerim.
      Sevgiler!

      Sil