Lilypie Fourth Birthday tickers

27 Mayıs 2014 Salı

Uyku uyku güzel uyku - 4.bölüm

Gece uykusu ile eşzamanlı olarak gündüz uykusunda da kendi kendine uyumayı öğrendi Ege. Ama öncesi var tabii, çok öncesi.

Daha önce Ege'nin tüm gündüz uykularında ayakta sallanarak uyuduğunu yazmıştım. Bunun da bir öncesi var elbet. Ege ilk 3 ayında gündüzleri de geceleri de ayırt etmeksizin bir uyudu mu en az 2 saat uyurdu. 3 aylık olduğunda birden ne değişti bilmiyorum. Sanırım büyümesi etkili olmuştur. Birdenbire, bir yattı mı 2 saat uyuyan çocuk yarım saatte kurulu saat gibi uyanmaya başladı. İmkanı yok 31.dakikayı bulmuyordu uykusu. Doktora gittiğimizde, daha biz bir şey demeden "uykusu yarım saatlik olur bunların, bir süre sonra büyür düzene girer merak etmeyin" demesi, benim de bu durumu "normal, demek ki tüm 3 aylık bebekler böyle" diye görmeme neden oldu.
 
Gündüzleri evde hiçbir iş yapamıyordum, o uyuyunca yemek mi yapayım, kendimle mi ilgileneyim, uyuyum mu, hiçbir şeye vakit kalmıyordu. Ama ben buna bir çözüm bulunabileceğini aklıma getirmiyordum. Taa ki bloglarda uyku eğitimi diye başlıkları görüp okuyana dek. Aa demek ki uykunun da eğitimi oluyordu ve bebekler uyumayı "öğrenebiliyorlardı". Gerçi onlar da hep uyku eğitimi verebilmek için bebeğin 6 aydan büyük olması gerektiğini salık veriyorlardı.
 
Sonra detayını öğrendim, meğer benim okuduklarım hep "ağlatarak öğretme" eğitimiymiş, yok dedim, öğrenmesin boşver, ben bebeğimi ağlatamam. Böylece bir süre kafadan rafa kaldırmış oldum bu uyku konusunu.

Daha sonra arkadaşlarımla yazışmalarım, okuduğum bloglar falan derken, ağlatmadan da uyku eğitimi verilebilen metodlar olduğunu öğrendim. Uyku Meleği ile karşılaştım. Hâlâ 6 ayını doldurmamıştı Ege. Ama yine de Uyku Meleği Seride Hanım'a sordum, "Ege'nin gündüz uykusu 31.dakikayı bulmuyor, bu metodunuz gündüz uykularına da çözüm mü, ne yapabilirim?" diye. Seride Hanım öncelikle felaket uykusu dediği bu yarım saatlik uykuları uzatmam gerektiğini söyledi. Peki bunu nasıl yapacaktım? "Şu anda nasıl uyutuyorsanız o şekilde" dedi. Yani sallayarak uyutuyorsam, uyanır uyanmaz alıp hemen tekrar sallayacaktım. "Aaa uyandı benim oğlum" deyip uykusunu açmayacaktım. Uyku eğitiminden önce, ilk yapılması gereken şey, felaket uykularını düzenlemektir. Yani, bir bebeğin en kısa uykusunun, bir uyku döngüsü olan 45 dakika olması gerekiyor. Hatta mümkünse 45 dakika ve katları şeklinde.

Aylarca ayağımda sallayarak uyutmak, buradan çıktı diyebilirim. Yani, şu meşhur apartman tadilatı nedeniyle ayağımda sallayarak uyutmaya başlamıştım Ege'yi ama uyuduktan sonra da sürekli ayağımda tutuyordum ki, uyanır uyanmaz hemen o saniye tekrar sallayım, hemen uykusu açılmadan tekrar uyusun.

İşte böyle böyle aylarca uğraştık. Ayaklarımıza kramplar mı girmedi, bacaklarımız mı uyuşmadı. Ama olsun, önemli olan Ege'nin uykusunu almasıydı ve sonunda amacımıza ulaştık.

Gece uykusu için yatağına yatırıp kendi kendine uyumasını sağladıktan 2 gün sonra gündüz uykusu için de aynı yöntemi uygulamasını söyledim bakıcımıza. Sütünü veriyor sonra da benim gece için açtığım müziği o da gündüz açıyor, emziğini verip bekliyordu. İlk gün sanırım 1 saat uyanmadan bu şekilde uyudu. O zamanlar 3 gündüz uykusu uyuyordu. O yüzden 1 saat uyanmadan kendi kendine uyuması bizim için gerçek bir mucize!

Gecede ve gündüzde aynı yöntemi kararlılıkla uygulamamız, hem Ege'nin kafası karışmadan aynı mesajı almasını sağladı, hem de daha çabuk alışmasını sağladı. Ağladığı, uyumak istemediği zamanlarda, her zaman kucağına almasını söyledim bakıcımıza. Kucakla, sarıl, susunca tekrar yatır dedim. Öyle de yaptı. Ama defalarca kez bunu yaptığı halde uyumak istemiyorsa, aldı, biraz evde dolaştırdı, biraz daha oyun oynadılar belki, yani biraz daha zaman geçirdiler ve tekrar uyutmayı denedi. O zaman daha az muhalefetle, kısa süre sonra uykuya daldı Ege.

İşte gündüz uykularımız da böyle düzene girdi. İlk zamanlar 3 gündüz uykusu ile toplamda 3 saat 45 dakika uyuyordu. Sonra 3 yerine 2 uyku uyumaya başladı Ege. Tamamen kendi isteğiyle. Uykusunu 1.45 ve 2.00 saat olarak ikiye böldü. Şimdilerde (neredeyse 1 aydır) gündüz uykusunu 3 saate indirdi. 1,5 saatlik 2 uyku uyuyor. Bazı günler 3.15 saat uyuduğu da oluyor.

Bebekler ve çocuklar için uyku anne sütü kadar önemli. O yüzden mutlaka, hangi yöntemi benimserseniz benimseyin, mutlaka uzun ve sağlıklı uyumasını sağlayın derim. Ağlatmayı sevmeyen, istemeyen bir anne olarak, Uyku Meleği bizde işe yaradı. Bebeği uyumayan annelere de en azından denemelerini tavsiye ederim.

1 yorum:

  1. Mrb aradan uzun zaman geçmiş ama bir sorum olacak umarım görürsünüz. benim oğlumda feleket uykusu uyuyor döngüyü kendi atlatamıyor ayağıma almak zorunda kalıyorum. Sizin bu durumunuz ne kadar sürdü yani nekadar sürede düzeldiniz. Ben 40 gündür düzeltemedim malesef:(

    YanıtlaSil