Lilypie Fourth Birthday tickers

15 Nisan 2014 Salı

Düzen Annesi Sıkıcı mıdır?

Bazen çok kuralcı, titiz, programcı kısaca sıkıcı bir anne ve kadın olduğumu düşünüyorum. Başka insanlar bazen böyle hissettiriyor. Ama son zamanlarda okuduğum bir kitap aslında hiç de öyle olmadığımı anlattı bana. Rahatladım :)

Tracy Hogg'un kitabından bahsediyorum, "Yeni Annelere Mucize Çözümler". Biraz geç kaldım okumakta evet, ama bu kitap hamileyken okunmalıymış kesinlikle. Hatta doğuma yakın okunursa akılda daha çok kalabilir. Bana bir blog çekilişinden hediye gelmişti, sonra da bir süre yoğunluktan okuyamadım. Şimdilerde serviste işe gidip gelirken okuyorum.
 
Ege'yi büyütürken, en çok aklımda kalanlarla beynimde ve kalbimde bir harman yaptım, öyle büyütüyorum. Aklımda ilk yer edinen şey, ablamın anneliği. Yıllar içerisinde onu izleyebildiğim ölçüde izledim hatta yaptıklarının sonuçlarını görünce (mükemmel sonuçlar bunlar benim gözümde) ne kadar doğru hareketler yaptığını, nasıl doğru davrandığını anladım ve yaptıklarını beynime bir şekilde kazımaya çalıştım. Başka kitaplardan, güvendiğim blog yazılarından, araştırmalardan okuduklarımı, çevremde beğendiğim anne arkadaşlarımdan dinlediklerimi ve içimden gelenleri harman yaptım. Şimdi Tracy Hogg'un kitabını da okurken görüyorum ki (ha tabii ki T.Hogg da bu konuda bilirkişi veya referans olarak kabul edilmeyebilir, o ayrı) pek çok doğru davranışım olmuş. Kitabı okumadan meğer E.A.S.Y.'yi uygularmışım da haberim yokmuş.
 
Bu uygulamayı 1,5 aydan sonra yapmaya başladım yalnız, ona yanarım. İlk günlerden itibaren uygulasaydım belki bebeğim de ben de daha rahat edecektik. Ama olsun, 1,5 ay da fena bir süre değil. Ege'nin bu kadar huzurlu, mutlu, güleç ve rahat (maşallah maşallah maşallah!) bir bebek olması belki de benim bu tavırlarımdan. Beni istedikleri kadar sıkıcı bulsunlar, ben bebeğim için doğruyu yaptığımı görüyorum ve en önemlisi bu. Hiç esnekliğim yok mu? Elbette var. Ben zaten öyle çok sıkı katı kurallara uyabilen bir tip değilim. Hayat tarzımızdan dolayı özellikle haftasonları mecburen düzenimiz bozuluyor. Ama önemli olan T.Hogg'un da dediği gibi, "esnek bir düzen".
 
Gün içinde uykusuna (kaç kez kaç saat uyuduğuna) veya yediklerine (ne yediğine ne kadar yediğine) dikkat ediyorum, bakıcıyla gün içinde düzenli haberleşiyorum diye, "control freak" diye adlandırılmak bence haksızlık. Çünkü öyle olmadığımı biliyorum. Bu kadarcık kontrol bence bir annenin yapması gereken bir kontrol. Eğer herşeyi bakıcı eline bırakırsanız, doğal olarak ne biliyorsa ya da kolayına ne geliyorsa onu yapar. Bütün gün saat TV karşısına da oturtur, 3 öğün makarna pilav da yedirir, uyumadı n'aapiim diyip çocuğun adrenalin patlamasından çıldırmasına da sebep olur. Kötü niyetle yapmaz bunları ama niyetin iyi olması, bunların bebeklere/çocuklara iyi geldiği anlamına gelmez.
 
Ben bakıcımıza her dakika "şunu oynayın, şu şarkıyı söyleyin, şu saatte şunu yapın, bunu asla yapmayın" gibi gerçekten sıkıcı direktifler vermiyorum. Onu da esnek bırakıyorum. "Yediği kadar, yemezse zorlama" diyorum mesela, ama ne yiyeceğine ben karar veriyorum, "bugün sebze çorbası yesin" gibi. Sabah uykusundan yarım saatte uyandıysa, "kaç uyku uyursa uyusun sen ayarlarsın onu ama yaklaşık 3 saat uyumuş olsun" diyorum, gerisini bakıcımız kendi ayarlıyor. Hem bir düzeni var Ege'nin hem de çok dakik bir program değil. Her gün değişiyor yaptıkları, süresi, sırası.
 
Bu yüzden, sıkıcı gelebilirim kimilerine (hatta bazen kocama bile!) ama olsun, içim rahat benim. Bebeğim, bir kitap bebeğiymiş, T.Hogg'a göre, o yüzden bu şekilde onun daha güzel büyümesini sağlayabiliyorsam, huzurlu mutlu gülen bir bebeğim varsa, gerisi teferruat....

11 yorum:

  1. Huzurlu anne olmanın yolu negatif seslere, enerjilere kulak tıkamak..bu konuda seni çok çok iyi anlıyorum... kimine göre uyuz anneyim, kimine göre abartıyorum, kimine göre takıntılıyım..vs vs.... içsesim ve çocuğum ise çok mutlu..gerisi boşş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hah işte aynı şeyler söyleniyor bana da, uyuz, takıntılı, abartan... Ama dediğin gibi, oğlum mutlu ben mutlu, gerisi boş :)

      Sil
  2. aman ben de tam tersiyim plansız programsız kesinlikle titiz olmayan..hatta kocca en çok bu huylarımdan şikayetçi!

    ama bişi diim mi çocuk başka..kişilikleriyle dünyaya geliyolar..o yüzden sakin rahat ve mutlu bebekler ege ve arin..yani düşünsene ben senin tam tersinim ama arin ege gibi :) maşallah kuzucuklarımıza! :)

    ha bi tek yeme içme konusunda disiplinliyim geri kalanında prensibim "su akar yolunu bulur!" :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya uyku konusunda ben rutin yapıyorum falan tamam da uykuyu seven bir çocuk olsa hiçbir şeye gerek kalmayacaktı, her yerde her ortamda fosur fosur uyuyan çocuklar da var. Ya da aksine uykuyu hiiiç sevmeyen çocuklar var, sen takla da atsan uyumayınca uyumuyorlar. Ege tam ortası, düzeni olursa güzel uyuyor, düzeni bozulduğu günlerde 15 dk, 30 dk filan ancak uyuyor, sonra akşama doğru huysuzluğu tavan yapıyor uykusuzluktan. O yüzden haklısın, bebeklerin karakteriyle çok ilintili bu tip şeyler. Ama yemek konusunda "şunu yesin, bunu yemesin" demekten kendimi asla alıkoymam, koyamam. Bunun için isteyen istediğini desin, doktorun dediklerine göre ben belirleyeceğim elbette yiyeceklerini. Misal, rahmetli kayınvalideme kalsaydı, 2.ayında Ege'ye kabak tatlısı yedirecekti! Neymiş, bakmış da canı çekmişmiş! Canı çekermi 2 aylık bebeğin ayol? O elimizde ne görse bakıyor öyle. Hatta hala öyle aslında ama millet bizim yediklerimize saldırıyor sanıyor, oysa elimizde ne tutsak atlıyor oral dönemde olduğu için. 1 yaşından önce kola, şeker, çerez, cips, şekerleme, pilav-makarna vs veriverirler valla ben kontrol etmezsem. O yüzden kontrolcüyüm abi evet! :)

      Sil
  3. Pelin'cim merhaba,
    Bunca zamandir once hamilelik sonra da Ege'li yazilarini okudum; bana hic o bahsettigin takik turturuk tiplerdenmissin gibi gelmedi vallahi:) Ben de her sabah cikmadan Uzum kizimin ne yiyecegini nasil pisirilecegini soylerim, uykusunuz zaten ogrendi bakicisi ama yeme icme uykuyla ilgili en ufak degisikligi bilmek istedigimden hareketle bana mutlaka haber verir, soyle ya boyle yapma diye yonlendiririm vb. Baska turlusu bana pek olamaz gibi geliyor, anne her seyi bilir kontrol ve organize eder ki cocuklar mutlu saglikli olsun, di mi ama:) optukk. Cigdem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hay ağzına sağlık Çiğdem'cim yaa! Bir arkadaşım geçen gün "her gün çocuğun ne yiyeceğini bakıcıya söyleyen 'control freak' annelerden olmadım hiçbir zaman, ne o öyle!" dedi ben de biraz bozuldum açıkçası. Ama şimdi kendimi çook daha normal ve esas olması gerekeni yapan 'ilgili' bir anne gibi hissediyorum :)

      Sil
  4. Ben ilk kez bir bakıcı bulacağım. İlk çocuğumda kendim baktım. ikincisi 7 aylık, yarım gün çalışacağım bir işim var. Bakıcı 7-24 aylık bebekle yarım gün ne yapabilir? Bebeğin ihtiyaçlarını ancak m karşılar? Yemek, ev işi gibi konularda da yardım edebilir mi? Değerlendirme yapabilmek adına soruyorum. Bir de siz tam gün çalışıyorsunuz galiba. Yemek, çamaşır vs bebeğiniz uyuyunca mı hallediyorsunuz? Ben hiç bişeye yetişemiyorum:( yetişmenin yollarını araştırıyorum. help me:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle herkesin durumu, koşulları, ailesinin yapısı ve maddi durumu farklı tabii ki, o yüzden herkesi kendi durumunda değerlendirmek gerekir.
      Ben tam gün, hem de uzun saatler evin dışında kalarak (12 saat) çalışıyorum malesef. Eve geldikten sonra Ege'yle oyna hasret gider, uyut, yemek varsa ye yoksa hazırla ve ye derken saat zaten 8.30 filan oluyor. O saatten sonra halim olduğu kadar ertesi günün yemeğini yapıyorum, çamaşır bulaşık işlerinde de eşim yardımcı oluyor çoğu zaman. Ama temizlik filan yapamıyorum açıkçası, o işi haftada bir gelen yardımcım yapıyor. Yoksa yetisemem halim kalmaz. Beceriksiz olduğumdan değil, elbette her kadın istese her şeyi yapar da kendimi o kadar çok yormak helak etmek uykusuz bırakmak istemiyorum. Çünkü yine bebeğimi düşünüyorum açıkçası, yorgun mutsuz stresli uykusuz olduğumda sütüm gözle görülür bir şekilde azalıyor. Hâlâ emzirdiğim için sütüm benim için çok önemli.
      Bence bir bakıcı o kadar küçük bir bebeği bırakıp ev işi yapmamalı, bu benim düşüncem tabii. Bence bakıcınız sadece bebekle ilgilensin, ev işini yardımcınız haftada bir gelerek halletsin. Belki yemek yaptırabilirsiniz bakıcıya, bebeginiz uzun uyuyorsa. O uyurken yapabilir. Onun dışında bakıcıdan iş beklemek, bebeği ağlatma ve ilgisiz bırakma risklerini almanız demektir bence. Ben yerleri süpürmesindense bebeğime fazladan bir şarkı öğretmesini veya onu güldürmesini veya kitap okumasını tercih ederim. Tercih meselesi biraz da. Size bağlı yani. Umarım aklınızdaki sorulara biraz yanıt olabilmiştir. Sevgiler.

      Sil
    2. aslında ben de ev işinden ziyade bebeğin gelişimini önemsiyorum. ancak sürekli bebekle hasır neşir olmak da iyi olmuyor. büyük oğlumu bir an olsun gözümün önünden ayırmadım. zekasının maşallahı var ancak hala odasında bile yatmak onun için çok zor. 6,5 yaşında bu arada. emeklemeye başlaması bile bebeğin biraz yalnız kalmasıyla alakalıymış. 7 aylık oğlumu daha özgür bırakmak istiyorum ama yine ben nerdeysem o orda:) bakıcı bari biraz özgür bıraksın onu, özgürleşsin azıcık diyorum ama bir anne bebeği yalnız bıraksa dahi aklı, gözü, kulağı bir şekilde ondadır. anne hassasiyeti gösterecek bakıcı bulmak da çok zor.

      Sil
    3. Evet haklısınız. Ama bu isteğinizi bakıcınıza anlatabilirsiniz. "Gözün üzerinde olsun, fazla uzaklaşma, odadan çıkma ama herşeyde de elin üzerinde olmasın" diyebilirsiniz. Ama çocuğu da odada yalnız bırakıp iş yapmaya dalmasın, yakında emekleyecek bu çocuk, heryeri kurcalayacak, yalnız bırakmak tehlikeli olacaktır. Bence özgür bırakmakla, başıboş bırakmanın farkını bilip öyle davranacak bakıcı zor bulunur.

      Sil
  5. Ayrıca haftada bir temizlik için de bir bayan geliyor. bakıcı gelince onu iptal etsem miki?

    YanıtlaSil