Lilypie Fourth Birthday tickers

11 Ağustos 2014 Pazartesi

Ege'nin 1 yaş beslenmesi

Ege yaşını dolduğuna göre artık yasak olan pek çok yiyecek serbest hale geldi. Ama sonuçta karar verici anne ya, yine de bana sormadan genelde pek bir şey vermiyorlar oğluşa :) Çok korkutmuşum gözlerini demek ki, iyi iyi böyle olsun :)

Uzak çevremi geçtim, yakın çevrem bile bazen beni zorluyor. Eşim olsun, annem olsun, hem Ege'nin sağlıklı beslenmesini çok önemsiyorlar ve benim dikkat etmemi çok takdir edip beni onore ediyorlar; hem de ilk fırsatta "dondurma verelim mi tadına baksın" (hayır bakmasın tadına, mümkün olduğunca geç öğrensin ki, 'dondurma isterim yemek istemem' pazarlıklarıyla geç tanışayım), "e canım bir lokma çikolata da tatmasın mı?" (hayır tatmasın efendim, ne gerek var?? sanki tadını biliyor da canı mı çekecek? ya da yararlı ve onun için elzem bir gıda da ben mi mahrum bırakıyorum!), "bu kadarcıktan bişey olmaz" (hadi gerçekten çok çok küçük bir lokma ise ses çıkarmıyorum buna, ki beni takıntılı bellemesinler zihinlerinde) gibi gibi argümanlarla kuralları delmeye çalışıyorlar.
 
Ege ve yedikleri konusunda çok dikkatliyim, bunu önemsiyorum ama obsesif değilim elbette. "Elimden geldiğince" mottosuyla hareket ediyorum. Yani mesela şimdiye kadar gittiğimiz tatiller bir eve idi ve ben oralarda da ev yoğurdu yapmaya devam etmiştim. Ama önümüzdeki günlerde gitmeyi planladığımız tatil bir otele ve orada böyle bir imkanım olmayacağına göre kendime de, eşime de, oğluma da tatili zehir edecek değilim ya, elbet dışardan yedireceğim. Bugün gördüm markette, Pınar'ın organik yoğurtları varmış hem de minik minik paketlenmiş. Onlardan kullanan anne varsa yorum bırakabilir mi, onlardan almayı düşündüm tatil boyunca (bizimkinin bir günde epey yoğurt tükettiğini göz önüne alırsak günde 2-3 kutu onlardan alacağız).
 
Neyse konumuza dönelim. Ege bu ay her zamanki gibi her sebzeyi yiyor, et ve balık yiyor. Hâlâ tavuk vermedim, vermeyi düşünmüyorum. Aslında gerçekten organik tavuk bulsam alıp vereceğim de, kime neye güveneceğimi bilemedim. Var mıdır aranızda organik tavuk alan, memnun olan (yani gerçekten pişince çocukluğumuzdaki tavuklar gibi kokan) marka verebilecek olan?
 
Tuza çok az başlayabilirsiniz demişti doktorumuz, bazen Ege'yle bize aynı yemeği yapıyorum, o zaman tencereye çok azıcık tuz atıyorum. Bizim için tuzsuz Ege için tuzlu bir yemek oluyor. Ama tuzu çok da sevdiğini söyleyemeyeceğim, tuzlu yemeklere veya peynirlere daha temkinli yaklaşıyor kendisi :)
 
Yumurtanın beyazına başladık. Önce 1/4 beyazı verdik, sonra yavaş yavaş yarım, sonra 3/4 ve sonra da tamamını verdik. Neyse ki bir alerji belirtisi göstermedi. Severek yiyor.
 
Henüz zeytine başlamadım. Onun için biraz daha bekleyim diyorum. İnek sütüne de başlayabilirsiniz demişti doktorumuz ama ben önce keçi sütü ile başlayalım demiştim. Keçi sütünü hiç sevmedi Ege. İlk gün sadece 70 cc içti, sonra da bir daha bir yudum bile içmedi. Kesinlikle biberonu reddetti. Ben de zorlamadım. Şu anda sadece mama içiyor 4 numara. Bir ay sonra tekrar deneyim diyorum, belki sever. Keçi sütünün inek sütüne göre alerji yapma konusunda avantajı var biliyorsunuz, alerji olma ihtimali yüksek olan bebekler için keçi sütü öncelikli öneriliyor. Fakat doktorumuz bize dedi ki, keçi sütü inek sütüne göre folik asiti çok az içerirmiş bu yüzden sebze yemeyen bir çocuğunuz var ise keçi sütü içirmeyin dedi. Ama Ege yeşil sebzeleri yediği için sorun yok verebilirsiniz dedi. Aklınızda olsun sizin de.
 
Aslında süt konusunda şöyle bir uyarısı oldu doktorumuzun. Yeteri kadar süt ürünü alıyorsa süte gerek yok dedi. Yani peynirini yoğurdunu ve kefirini düzenli alabiliyorsa, süt içmese de olur, onun keyfine bırakın dedi. Ama içse bile günde 400 cc'yi geçmesin içtiği miktar, fazlası kansızlık yapabilir dedi. Sütten ziyade süt ürünlerinde kalsiyum daha yoğun oluyor biliyorsunuz. O yüzden mama içtiği günleri kâr sayıyorum, içmezse sorun etmiyorum. Kahvaltıda tepeleme 1 çorba kaşığı peynir, öğlen ve akşam yemeklerinde 125 cc'lik birer kap yoğurt ve ara öğün olarak 125 cc'lik bardakta kefir içiyor Ege. Genelde günde 200 cc kadar da 4 numara mama içiyor.
 
Yakında bir tarifler yazısı daha yayınlayacağım. Bütün bebişlere yarasın, afiyet olsun! :)

11 yorum:

  1. oh maşallah ege kuzuma! :)

    adaş ya ben hala bulamaç gibi veriyorum yemekleri..pütürlü oluyo ama mesela eline bi salatalık, galeta ya da bisküvi falan veremiyorum..boğazına kaçar diye korkuyorum..bi iki kere elimden kavun yerken boğazına kaçtı sanırım korku yerleşti bana..kendi kendine bişiler yemesine müsaade etmiyorum..napmam lazım ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çatalla ezip veriyorum canım, kahvaltıyı da bazen karıştırıp bulamaç gibi, bazen de her birini ayrı ayrı ezip veriyorum. İlk aylarda sürekli bulamaç gibi yemişti zaten.
      Yanından ayrılmadan ve yutamayacağı büyüklükte şeyler veriyorum ben, meyve ekmek kabuğu yumuşak bisküvi gibi. Bir kere ekmek içi yiyordu çok fena takıldı, öğürüp çıkaramadı, nefessiz kaldı. Öksüremiyor da... Bir anda morarmaya başladı. Ben çocuğu tuttuğum gibi babasının kucağına verdim. Eşim hemen yüzü yere gelecek şekilde midesinin üstünde tuttu, sırtını aşağıdan yukarıya sıvazlar gibi vurdu birkaç kere. Bilmiyorum doğru bir ilkyardım davranışı mı ama bu şekilde çıktı boğazına takılan parça. Pıt diye yere düştü ve çocuk kendine geldi o anda. Gözleri yaşardı falan. O da korktu ben de çook korktum. Ama yine de eline yiyecek vermekten vazgeçmedim, sonuçta böyle böyle öğrenecek. Zaten nasıl vazgeçeyim, eline yediğimizden bir parça vermezsek kıyameti koparıyor beyefendi :) Bence sen de kaygan olmayan meyvelerle veya kolay eriyen, ağızda dağılan bir bisküvi ile tekrar başlayabilirsin. Çünkü eminim ki Arin'in de çok hoşuna gidecek kendi kendine yemek.

      Sil
  2. Boğazına kaçarsa sırtına pıt pıt vuruverirsin, öğürür çıkarır korkma :) bana da aynen bunu demişlerdi ilk başlarken, deli bu demiştim ama valla o kadar basit, refleks çünkü..
    Bu arada yorum yapacaktım, gümbürtüye gitmesin, afiyet olsun diyecektim :D Evde dondurma yapsana kuzum, daha doğrusu şeker katmadan meyve sorbe, donmuş yoğurt falan.. Organik de yapabilirsin, hem de eğlenceli olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ev yapımı dondurma harika fikirmiş çok sağol valla aklıma gelmemişti :) Hem biz de yeriz, çok severim ben de mmm..

      Sil
  3. Size bir şey danışmak istiyorum, benim oğlum da 21'inde tam 8 aylık olacak. Ben 1 aydır işe başladım, gün içinde iş yerinde 3 kere sağıyorum, gece yada sabaha karşı uyanınca ve de bir de uyurken emiyor evde olduğum zamanlar. Ama son bir kaç zamandır hatta dün gece uyanınca emmek istemedi, sabah uyanınca da istemedi :( çok üzülüyorum emmeyi bırakacak diye. Bir de şu var ki evde ek gıda vermeden evvel verdiğimiz biberonla sütü de pek istemiyor son zamanlarda, yani tüm gün süt vermesek aramayacak :/ 100cc sütü bile tam bitirmiyor. Ne yapsam nasıl etsem tıkandım kaldım, hiç dişi yok henüz acaba ondan mı genel bir iştahsızlığı da var son zamanlarda. (Yoğurt hariç) Ne tavsiye edersiniz? Tıkandım kaldım,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sefer geç döndüm kusura bakma :) ve lütfen 'sen' de.
      Ege de böyleydi malesef. Anne işe gidince bebek memeyi unutuyor sanıyorum. Hep içimde ukte kalacak acaba çalışmıyor olsaydım hala emermiydi diye :(
      Tomris hanım (bybo blogundaki süt doktoru) uykudan yeni uyandığında ver, ikiniz de çıplak ve loş ışıkta ver ten tene temas iyi gelir gibi önerilerde bulunmuştu. Bir süre de böyle idare etmiştik biz. Sonra bir ara kollarımda hem yürüdüm hem emzirdim hem şarkı/ninni söyledim. Bir süre de böyle idare ettik. Ama istemiyorsa istemiyor, biz sadece uzatmaları oynamışız :( umarım senin bebeğin bu önlemlere olumlu döner de 2 yaşına kadar emzirirsin.
      Gün içinde de icmedigi anne sütlerini meyve püresine, kahvaltısına veya muhallebisine karıştırarak verebilirsin, ben öyle yapıyordum. Umarım yararlı olmuşumdur. Sevgiler!

      Sil
  4. Çok teşekkürler tekrar :) Ben de evde olduğum zamanlar ancak uykuya geçerken emzirebiliyorum artık. Gün içinde ayıksa istemiyor, ama ilginçtir oğlum (ki adı Can'dır bu arada) en başından beri çok memeci bir bebek olmadı. Aç değilse ne yapsanız da emmezdi mesela. En azından 1 yaşına kadar emse diyorum hep, kaldı ki 2 :)) Keşke ahh keşkeee...Çok çok sevgiler :))

    YanıtlaSil
  5. Peliiiiin,
    sen hep yaz :)
    Ne güzel yazmışsın yine..
    senden öğreneceğim çok şey var..
    labne de evde yapılabiliyor mu mesela :)
    Dün hayatımın ilk köy tavuğunu yediğimde valla aklım ege'de kaldı; keşke kuzumun da yeme şansı olsaydı.. market tavuğu vermemekte haklısın..
    bu tatiliniz nasıl olacak meraktayım ve takipteyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Esra'cım :) Hepimizin birbirimizden öğreneceği bir şeyler oluyor. O yüzden çok seviyorum bu interneti, onun sayesinde çok güzel dostluklarım oldu :)
      Labne ve diğer ek gıdaları gurmebebek.com sitesinden buluyorum, şimdiden favorilerine ekle, arada bakarsın ;)

      Sil
  6. Ben kızlarıma Migros'tan organik tavuk alıyorum. Kilosu 25 TL, Bİr tavuk ise 35 ile 50 TL arasında olabiliyor büyüklüğüne bağlı olarak. Temiz, bütün tavuk. Markası da bazen Orvital bazen Flotty oluyor. İkisi de gayet iyi bence. Bir kere zor pişiyor. Eskinin tavukları da zor pişerdi çok iyi hatırlarım. Saat sonra yerdik sabah pişen tavuğu :) Kokusu da farklı, yağlı. Ben bizim için de koydum yemeklere gayet lezzetli idi. Bütün tavuğu alıp dört beş parça buzdolabı poşetine koyup derin donrucuya atıyorum. arada çıkarıp haşlıyorum. etini ve suyunu çorbalara yemeklere kullanıyorum, yetiyor kızlarıma.
    Yoğurt olarak da ben de tatilde Baby Mix-Sütaş olanı denedim. Bunu bana ankara Güven has. diyetisyen bir bayan demişti. Pınarın labnesini ve bunu güvenerek kullanabilirsiniz diye. Evde kendim mayaladığım için organik günlük cam şişe sütten normalde kullanmıyorum ama seyehatlarde iyi oldu. dediğin yoğurdu da gördüm ama onu denemedim.
    buarada dondurma falan ben tattırdım benim miniklere ama hazır dondurma değil güvenilir, sütten yapıldığını bildiğim yerlerden olanı. beyaz olanından azcık, bişey olmaz :)
    bol afiyetler minik paşaya :)
    dubleanne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa süper fikirler Gülin çok sağol! Ben de ilk fırsatta Migros'a gidip Ege'yi tavukla tanıştırayım o zaman :) e hadi sevindim buna :)

      Sil